Seçim Sizin

Merhaba,
      Bu sene yurt dışındaki seçmenler de gümrükler dışında ilk defa olarak oy kullanabiliyormuş. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile başlayacak olan yeni uygulama ile yurt dışındaki Türk vatandaşlarının toplam oyların %6'sına sahip olacağı belirtiliyor. Oylar da THY'ları ile Türkiye'ye gönderilip sayılacakmış.
      Oy kullanabilmek için gerekenler ise yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak. Kayıtlı olup olmadığınızı da www.ysk.gov.tr sayfasından kolayca öğrenebilirsiniz. Bu arada sayfada zaman zaman aksaklıklar olabiliyor,  tekrar denemekten zarar gelmez. (o kadar da kolayca değilmiş yani, yok yok kolay, vallahi!) Ardından muhtemelen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmadığınızı göreceksiniz benim gibi.

O işi de  halletmek kolay. Ya benim gibi pasaport veya TC. kimliğinizi alıp konsolosluğa gideceksiniz, adres beyanında bulunmak için. (Lyon adres: 87, rue de Seze 69006) Ya da internetten "Adres Beyan Formu B"yi doldurup, nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte göndereceksiniz.
      Ben konsolosluğa gittiğimde, pek de beklediğim gibi olmadı. Çalışanlar güler yüzlü ve sakin insanlardı. Niyeyse asık suratlı ve yorgun olacaklarını düşünmüştüm. Çalışma saatleri ise 9.00 ile 12.30 arası. Buna da dikkat etmekte fayda var. Bir de kapıda çalışma programı için "Pazartesi-Cuma" yazıyordu. Bir an için layn yoksa sadece pazartesi ve cuma günleri mi çalışıyorlar, diye de içimden geçirmedim değil:) Adres beyanında bulunmak için de son gün 29 Haziran 2014! Lütfen bu önemli mevzuyu atlamayalım. Vatandaş olarak görevimiz ve hakkımız. Seçim bizim seçimimiz, Fransa'nın ya da Guadeloupe'un falan değil.
      Fransa'da sandıklar Paris'te, Lyon'da, Marseille (Türkçesinin Marsilya olduğunu şimdi öğrendim)'de, Bordeaux'da, Strazbourg (Burayı da önceden Almanya'ya dahil zannediyordum, adı çok Almanyamsı gelmişti)'da ve Nantes'te kurulacakmış. Tarihleri ise; 1.basamak için 31 Temmuz-3 Ağustos ve ikinci tur için 17-20 Ağustos arası olacakmış. Diğer ülkeler içinse;  https://docs.google.com/file/d/0B4VRtURc6sPGWm9CZUYyVkZuYlU/edit adresini kullanmanız mümkün. Bu arada facebookta Gurbetin Oyları  https://www.facebook.com/GurbetinOylari?ref=profile diye çok güzel bir grup var. Oradan hem pek çok şey öğrenebilir, hem de merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bu konuda şimdilik bildiklerim bu kadar. Sizin de paylaşmak, söylemek istediğiniz bir şey olursa lütfen yorumlara eklemekten çekinmeyin.
      Bi' de konsolosluğa gittiğimde bu haftasonu Lyon'daki Bellecour Meydanı'nında konsolosluklar günü olacağını ve Türk Konsolosluğu'nun da standı olacağını öğrendim. Güzel Türk yemekleri için buraya uğramanız da mümkün.

13/06/2014, Albertville

Yorumlar

Popüler Yayınlar